Društvo Agrarnih Ekonomista Srbije

Друштво
Аграрних
Економиста
Србије

Predstavnik DAES dr Ivan Đurić u Diplomacy&Commerce magazinu!

Sa velikim zadovoljstvom objavljujemo da je naš mladi stručnjak, dr. Ivan Đurić, predstavnik naučne zajednice iz dijaspore, predstavljen u najnovijem broju Diplomacy&Commerce magazina. Dr. Đurić, koji je doktorirao na Univerzitetu Martin Luter u Nemačkoj, podelio je svoja iskustva i uvide o izazovima sa kojima se suočava domaća poljoprivreda, kao i mogućnostima primene zapadnih praksi u Srbiji.

U intervjuu, dr. Đurić je govorio o svojoj dugogodišnjoj posvećenosti unapređenju poljoprivredne ekonomije u Srbiji. Istakao je kako njegovo interesovanje za događaje u Srbiji, naročito u oblasti poljoprivrede, nikada nije jenjavalo. Od dolaska u Nemačku 2008. godine, njegova doktorska disertacija bila je fokusirana na uticaj političkih mera na lanac snabdevanja od pšenice do hleba tokom globalnih cenovnih vrhunaca – slučaj Srbije.

Njegova saradnja na različitim projektima sa istaknutim profesorima, kao što su prof. dr. Vlade Zarić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i dr. Bojan Matkovski sa Ekonomskog fakulteta u Subotici, značajno je doprinela njegovom boljem razumevanju agroeekonomskih mera u Srbiji. Od 2023. godine, kao član Srpskog udruženja agroekonomista i kroz direktnu saradnju sa dr. Tatjanom Brankov, dr. Đurić je intenzivno angažovan na prenosu stečenih znanja putem prezentovanja različitih studija vezanih za cene hrane u Srbiji i regionu.

Dr. Đurić je takođe naglasio važnost prilagođavanja obrazovanja u poljoprivredi savremenim proizvodnim i tržišnim trendovima, kao i potrebu za aktivnijom ulogom države u ovom procesu. Njegova posvećenost unapređenju sektora poljoprivrede čini ga značajnim članom našeg tima i ponosni smo što je njegov rad prepoznat i predstavljen u ovako uglednom magazinu.

Pozivamo vas da pročitate ceo intervju u Diplomacy&Commerce magazinu i saznate više o njegovim predlozima i analizama koje se tiču unapređenja poljoprivrede u Srbiji.