Društvo Agrarnih Ekonomista Srbije

Друштво
Аграрних
Економиста
Србије

Šarski sir - Štrpce, Kosovo i Metohija

Nenad Janićević iz opšine Štrpce – Etno restoran Ambient primer savršenog spoja ugostiteljstva i poljoprivrede;

Nenad Janićević iz sela Berevce u opštini Štrpce, na Kosovu i Metohiji, vlasnik je restorana Ambient koji je osnovan 2018. godine. Restoran gostima nudi specijalitete domaće ali i internacionalne kuhinje, a posebno su ponosni na proizvod koji sami proizvode a koji je veoma tražen i prepoznatljiv širom regiona, to je šarski sir. Ovaj porodični biznis u koji su uključeni i Nenadova supruga, roditelji i druga bliža rodbina, pravi je primer kako se na lep i koristan način poljoprivreda može povezati sa ugostiteljstvom.

Područje opštine Štrpce godinama unazad poznato je kao mesto gde se pravi jedan od najautentičnijih vrsta tvrdih sireva na Kosovu i Metohiji i u Republici Srbiji – šarski sir. Savremene promene u društvu i odlazak mladih iz sela u gradove poslednjih desetak godina uslovili su da je stoke sve manje a samim tim i proizvodjača sira, a jedno od malobrojnih domaćinstava koje se bavi ovim poslom je domaćinstvo porodice Janićević u selu Berevce. Sir proizvode samo za svoje lične potrebe i za potrebe restorana koji drži Nenad, a za čitav posao oko stoke i proizvodnje zaduženi su njegovi roditelji.

Etno restoran Ambient 2
Etno restoran Ambient

Nenad smatra da veoma važna veza poljoprivrede i ugostiteljstva i turizma u opštini, jer se na taj način svi potrebni proizvodi u restoranu mogu nabaviti od lokalnih proizvodjača i time obezbedito njihov siguran plasman što će, posledično, uticati na celokupan ekonomski razvoj opštine.

Do 1999. godine kada je preduzeće „Ineks“ radilo sa svojih nekoliko hotela i retorana, plasman poljoprivrednih proizvoda nije se dovodio u pitanje, jer su svi proizvođači tu plasirali svoje proizvode poput mleka, mesa, sira, povrća i slično. Međutim, dešavanja poslednjih 24 godine i brojni problemi u funkcionisanju odnosno nefukcionisanju ovog predizeća uticali su i na poljoprivredu u opštini. Kada se otežanom plasmanu doda i težak posao, neizvestan rod svake godine, slaba zarada i troškovi koji su prilično porasli, čini se da poljoprivrednici nemaju mnogo razloga da se bave ovim poslom.

Međutim, proizvodnja šarskog sira i tražnja za ovim delikatesom koja je nepromenjena i pored cene od 12 evra po kilogramu daje nadu da će stočarstvo ponovo zaživeti na ovim prostorima.
Nenad smatra da su investicije u razvoj ugostiteljsko-turističkih kapaciteta osnovni preduslov za to. Ipak, politička situacija je i dalje ono od čega sve zavisi na Kosovu i Metohiji. Trenutno stanje pre svega u većinski srpskim sredinama je takvo da ljudi sve manje vide budućnost na ovim prostorima. Prema tome, ostaje nada da će se u bližoj budućnosti situacija promeniti u pozitivnom smeru, čime će se porodicama poput Janićevića u opštini Štrpce ali i mnogih drugih, omogućiti opstanak i ostanak na svojim vekovnim ognjištima.

Tekst pripremila: Maja Mladenović