Društvo Agrarnih Ekonomista Srbije

Друштво
Аграрних
Економиста
Србије

MEĐUNARODNI NAUČNI SKUP “AKTUELNI DRUŠTVENO-EKONOMSKI IZAZOVI RAZVOJA ZEMALJA U SAVREMENIM USLOVIMA”, 9-10. NOVEMBAR, KOSOVSKA MITROVICA

U organizaciji Ekonomskog fakulteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici održan je 9. i 10. novembra 2023. godine Međunarodni naučni skup, na temu “Aktuelni društveno-ekonomski izazovi razvoja zemalja u savremenim uslovima”.

Na skupu su predstavljena 44 rada autora iz sedam zemalja: Portugalije, Turske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Prisutnima su se obratili: prof. dr. Tanja Vujović, dekan Ekonomskog fakulteta; prof. dr. Nebojša Arsić, rektor Univerziteta u Prištini; Ivan Zaporožac, predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice; i prof. dr. Vesna Petrović, dekan Fakulteta poslovne ekonomije u Bijeljini. Prof. dr Tanja Vujović, istakla je da su radovi obuhvatili različite teme izvan ekonomske sfere, uključujući migracije, kretanje radne snage, ljudski kapital i druge probleme povezane sa sukobima u Ukrajini.

dekan-Ekonomskog-fakulteta
rektor-Univerziteta-u-Prištini

Prof. dr Tatjana Brankov, predsednica DAES, je održala uvodno izlaganje na temu „Efekti konflikta u Ukrajini na poljoprivredni sektor Republike Srbije“ i ocenila da je skup održan na visokom nivou, sličnom ili čak većem od skupova koji se organizuju na elitnim fakultetima Republike Srbije (bez teritorije Kosova i Metohije).

Međunarodni-naučni-skup
Prof.-dr-Tatjana-Brankov

U okviru obilaska kulturno-istorijskih znamenitosti Kosova i Metohije, učesnici Skupa su obišli Pećku Patrijaršiju gde su prisustvovali liturgiji koju je služio episkop Raško-prizrenski i Kosovsko-metohijski g-din Teodosije, manastir Visoki Dečani i manastir Zočište.

image3
image4
image5
image2
image