Društvo Agrarnih Ekonomista Srbije

Друштво
Аграрних
Економиста
Србије

Predsednica DAES Tatjana Brankov u poseti čuvarima autohtonih sorti -„VINICA PETROVIĆ“, Kosovo i Metohija

U organizaciji Ekonomskog fakulteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, učesnici Međunarodnog naučnog skupa „Aktuelni društveno-ekonomski izazovi razvoja zemalja u savremenim uslovima“ su posetili „Vinicu Petrović“ u Velikoj Hoči.

Velika Hoča, naselje u srcu Metohije nadomak Prizrena, pominje se u Darovnom pismu Stefana Nemanje Manastiru Hilandaru iz XII veka. Sa nadmorskom visinom iznad 400 metara, Prokletijama i Šar-planinom na horizontu i velikim brojem sunčanih dana Hočansko vinogorje jedno je od najplodnijih u Srbiji. Velika Hoča je metoh brojnih manastira: manastira Dečani, Hilandara, Pećke patrijaršije i manastira Devič. Mnogi od njih i dalje imaju svoje zemljište i vinograde u Velikoj Hoči.

Osim manastirskih vinogorja, postoje aktivna privatna vinogorja od kojih je najznačajnije u vlasništvu porodice Petrović,  koja se već šest generacija bavi proizvodnjom vina i rakije.  Petrovići na površini od oko 2 hektara uzgajaju autohtone sorte vinove loze, od kojih se posebno izdvajaju prokupac i vranac. Godišnja proizvodnja „Vinice Petrović“ je oko 30.000 litara vina, šire, soka od grožđa, rakije od grožđa, komovice i likera.

“Vinica Petrović” u ponudi ima sledeća flaširana vina: METOHIJSKO CRVENO (kupaža sorti vranac, prokupac i game); CARSKO CRVENO (kupaža sorti vranac i prokupac, po srednjevekovnoj recepturi);  ZAVIČAJ (kupaža starih sorti smederevka i graševina). Sva vina odležavaju u hrastovim buradima, METOHIJSKO CRVENO se koristi za pričešće u Pećkoj patrijaršiji i drugim manastirima na Kosmetu, a CARSKO CRVENO je 2008. godine osvojilo nagradu za najbolje srpsko vino od domaćih autohtonih sorti.

Naš domaćin, Srđan Petrović dočekao nas je u prijatnom ambijentu etno-restorana smeštenog u samoj vinici.

O dugoj i bogatoj porodičnoj tradiciji svedoči turska tapija iz 1911. godine koju je potpisao lično sultan Mehmed V Rešad, koji porodici Petrović priznaje pravo privatne svojine i bavljenja proizvodnjom vina i rakije.

vinarija3
vinarija2_1

Naš domaćin pokazao nam je deo cevi u njihovom podrumu – jedinstveno arheološko nalazište- vinovod iz vremena cara Dušana, sagrađen u XIV veku, kada su Srbi porez plaćali u vinu, a ono je prirodnim padom teklo dužinom od 24 kilometra od Velike Hoče do prestonice – Prizrena.

Na žalost, Velika Hoča poznata je ne samo po vrhunskom vinu, već i po brojnim otmicama i ubistvima Srba.  Stradanje Orahovčana je paradigma stradanja svih Srba na KiM. U široko organizovanoj akciji Albanaca etnički je čišćena opština Orahovac – preko stotinu Srba je kidnapovano i odvedeno u logore, a za zločine niko nije odgovarao. Spomenik na kojem se nalaze imena 84 nevino ubijenih i kidnapovanih Srba u periodu od 1998. do 2000. godine, u  više navrata oskrnavljen je od strane vandala, a poslednji put u novembru ove godine.

Stoga, ni ne čudi što je mali broj srpskih porodica ostao da živi i radi u neprijateljskoj sredini. Jedna od njih je i porodica Srđana Petrovića, koja je pretrpela veliku nepravdu prošle godine kada su im bez naloga za zaplenu pripadnici tzv. carine Kosova uz asistenciju Rosu zaplenili više od 40.000 litara vina.

I pored svih izazova, naš ponosni i hrabri domaćin Srđan, koji smatra da se „s vinom rađamo, krštavamo, venčavamo i umiremo“, ostaje posvećen svojoj dedovini, gde s ljubavlju čuva visoko vredne autohtone sorte grožđa i srednjevekovne metode proizvodnje vina. Na taj način, aktivno promoviše lokalni identitet i čuva bogatu vinsku baštinu Srbije.

Imajući u vidu da je porodični posao ključ opstanka srpskih porodica na vekovnim ognjištima na Kosovu i Metohiji, kupovinom njihovih proizvoda možemo direktno doprineti opstanku naše zajednice na KiM. Tržište Srbije je otvoreno za robu različitog porekla. Kupujemo španska, italijanska, hrvatska, francuska, autralijska, brazilska, argentinska, čileanska … vina, pa zašto ne bismo svesno birali kvalitetnija i povoljnija vina sa Kosova i Metohije?

DAJ SVOJ DOPRINOS: KUPUJ OD SRPSKIH PORODICA NA KiM!

VINARIJA PETROVIĆ VRŠI ISPORUKU ROBE NA CELOJ TERITORIJI SRBIJE

Kontakt: