Društvo Agrarnih Ekonomista Srbije

Друштво
Аграрних
Економиста
Србије

Ocenjivanje Brige o Okolini i Ekološkim Izazovima

Na Svetski dan životne sredine, u Ekološkom centru „Radulovački” u Sremskim Karlovcima, dodeljene su nagrade „Zeleni i Crni list“ u okviru najznačajnije ekološke inicijative u Srbiji, koja nosi naziv „Tražimo zagađivača godine i zaštitnike životne sredine”. Inicijativu su pre četrdeset godina pokrenuli Radio Beograd dva i Društvo za čistoću vazduha u Srbiji. Već četrnaestu godinu zaredom, ovu akciju organizuju Radio Beograd dva i Pokret gorana Vojvodine.

Nagrade za Brigu o Okolini i Naučna Dostignuća

„Zeleni list“ je zasluženo dodeljen istaknutim pojedincima i organizacijama koji se izdvajaju u brizi o okolini i očuvanju životne sredine. Među dobitnicima su prof. dr Branko Mišić, za izuzetan doprinos akciji „Beskrajna ljubav prirodi“, prof. dr Tatjana Brankov, za naučni rad u oblasti zdrave hrane i projekat „Kragujevac bez GMO“, prof. dr Vladimir Đurđević, za naučna istraživanja u domenu klimatskih promena i zaštite životne sredine, Momčilo Antonijević, za izvanredan ekološki program „Biljarnica“, Andrej Josifovski, za umetnički pristup popularizaciji zaštite životne sredine, Udruženje toksikologa Srbije, za projekat „Informisana mama, zdrava beba“, Slobodna škola „Pionir“, za izuzetnu ekološku akciju „Popravi i zameni“, Meštani sela Dadince, za predanost ekološkim aktivnostima na očuvanju čistoće Rupske reke. Priznanja su takođe dobili Udruženje „Gočki krug“, za dugogodišnje ekološke aktivnosti u Vrnjačkoj Banji i na planini Goč, Udruženje „Bela čaplja“, za istaknutu ulogu u očuvanju biodiverziteta Bare „Reva“, Ekološki pokret EKOP, za doprinos zaštiti životne sredine u opštini Kovačica, kao i Udruženje Eko-patrola Sremčice, za nesebične napore u spasavanju jezera „Rakina bara“.

Posebna Priznanja za Očuvanje Prirode i Volonterski Rad

Osim toga, Pokret gorana Pirot je pohvaljen za dugogodišnje napore u oblasti pošumljavanja, edukacije i zaštite životne sredine, dok je Savez učesnika omladinskih radnih akcija SORAS dobio specijalno priznanje za višegodišnji volonterski rad u očuvanju životne sredine. S druge strane, „Crni list“ je dodeljen onima koji nisu ispunili očekivanja u zaštiti okoline. Ovog puta, tužno se našla JP „Železnice Srbije“ zbog propuštanja da preduzme mere za sanaciju dotrajalih pruga, izlažući građane Srbije ozbiljnoj opasnosti od hemijskih incidenata. Takođe, kompanija „Henkel“ je nagrađena „Crnim listom“ zbog davanja energetskih pasoša koji su prikazivali veću efikasnost zgrada nego što je stvarno bila, dovodeći kupce u zabludu, dok je investitorima omogućeno povećanje profita.

Pročitajte originalan članak ovde.