Društvo Agrarnih Ekonomista Srbije

Друштво
Аграрних
Економиста
Србије

Izazovi i Perspektive za Male Poljoprivrednike- Radio Televizija Vojvodine

Pogledajte insert iz emisije ,,Agromozaik“.

Stručnjaci veruju da će Popis poljoprivrede oslikati realno stanje, posebno u vezi sa malim poljoprivrednim proizvođačima. Ovi proizvođači, koji hrane dva od tri stanovnika sveta, suočavaju se sa brojnim izazovima. Predstavnici Gradske uprave u Subotici naglašavaju važnost dobijanja pouzdanih podataka kako bi se kreirale politike koje će pružiti podršku i usmerenje za očuvanje i unapređenje poljoprivrede u tom regionu.

Trendovi u Poljoprivredi

Predsednica Društva agrarnih ekonomista Srbije, Tatjana Brankov, predviđa da će Popis poljoprivrede pokazati smanjenje broja gazdinstava i ukrupnjavanje poseda u Srbiji. Ona ističe da mali i srednji povrtari, sa posedima manjim od pet hektara, suočavaju se sa visokim troškovima koji ih teraju na odustajanje od proizvodnje.

Očuvanje Male Poljoprivrede za Sigurnu Ishranu

Brankov naglašava važnost očuvanja malih farmi zbog njihovog doprinosa prehrambenoj sigurnosti, tradicionalnim vrednostima, lokalnoj zajednici i zaštiti životne sredine. Ona naglašava da mali farmeri u svetu „hrane“ 70% svetske populacije sa samo jednom trećinom zemljišta koje im je na raspolaganju.

Inicijative za Podršku Malim Proizvođačima

Pijačari predlažu smanjenje poreza na dodatu vrednost na zakupninu sa 20 na 10 procenata kao prvi korak ka očuvanju malih proizvođača. Takođe, novi zakon o trgovini bi mogao otvoriti mogućnosti za finansiranje malih i mikro preduzeća, što bi bilo od vitalnog značaja za ekonomiju zemlje.

Odnos Između Velikih i Malih Proizvođača

Brankov ističe važnost očuvanja malih farmi u kontekstu prisustva velikih posednika zemlje koji mogu imati prerađivački sektor ili trgovinske lance. U takvim okolnostima, mali farmeri mogu postati obični najamni radnici.

Preliminarni podaci sa Popisa poljoprivrede se očekuju u januaru sledeće godine, dok će konačni podaci i specijalne publikacije biti dostupni u narednim mesecima.

Pročitajte originalan članak ovde.