Društvo Agrarnih Ekonomista Srbije

Друштво
Аграрних
Економиста
Србије

Stefan Stevanović -mladi poljoprivrednik iz Gornje Lokošnice. PRESTONICA PAPRIKE NA JUGU SRBIJE Mladi poljoprivrednik razvija biznis uzgoja autohtone sorte koja raste samo u jednom selu

Slika: pixabay.com/stevepb

Stevanovići su porodica koja se već generacijama uspešno bavi poljoprivredom u Gornjoj Lokošnici. Njihov posed je domaćin uzgoju i preradi industrijske paprike i trešanja. Stefan, mladi član porodice, nasledio je ljubav prema poljoprivredi, ali je i proširio svoje horizonte studirajući Računarstvo i informatiku na Elektronskom fakultetu u Nišu. Njegova strast leži u inovacijama u obradi poljoprivrednih proizvoda.

Pored fakulteta i porodične farme, Stefan je osnivač udruženja „Leskovačke priče“, čiji je fokus promocija istorije grada i očuvanje životne sredine. Pitate se kako postiže sve ovo? Stefan ističe da je ključ uspeha dobra volja, želja za ličnim i zajedničkim napretkom.

Lokošnica je poznata po uzgoju crvene paprike, a Stevanovići su važan deo ove priče. Autohtona sorta paprike uspeva samo na ovim terenima, a njeno seme se prenosi kroz generacije. Stefan naglašava važnost vremenskih uslova i posvećenosti radu za uspeh u proizvodnji paprike.

Porodica se angažuje od samog početka – od uzgoja rasada u plastenicima do berbe paprike. Oni su posebno ponosni na svoju mlevenu papriku koja se razlikuje od kupovne. Njen jedinstveni ukus je posledica dugogodišnje tradicije uzgoja i pažljive obrade.

Stefan je odlučio ostati u svom rodnom mestu, gde vidi potencijal za dalji razvoj porodične farme. Osim toga, kroz udruženje „Leskovačke priče“, želi približiti mladima istoriju svog kraja. Njegovi dugoročni planovi uključuju završetak fakulteta, proširenje poljoprivredne proizvodnje i osnivanje porodice u Gornjoj Lokošnici. Stefan veruje da uz predanost i motivaciju, sve ciljeve može ostvariti.

Izvor: Biz Portal