Društvo Agrarnih Ekonomista Srbije

Друштво
Аграрних
Економиста
Србије

Očuvanje Autohtonih Rasa Srpskih Svinja: Od Glavnog Izvoznog Aduta do Aktuelne Borbe za Opstanak

U 19. veku, pod vladavinom Miloša Obrenovića, svinje su bile ključni izvozni proizvod Srbije. Godišnje je izvoženo preko 200 hiljada svinja, najviše u Austrougarsku, koja ih je dalje distribuirala širom Evrope. Nažalost, danas je Srbija jedina zemlja u regionu koja ne izvozi svinjsko meso. To je zbog vakcinacije svinja protiv svinjske kuge, zbog čega im nije dozvoljen izvoz ni u zemlje EU, ni u Rusiju. Iako postoji potražnja za svinjama iz Srbije u Rusiji, one ne mogu tamo stići zbog prelaska preko teritorije Evropske unije.

Autohtone rase srpskih svinja predstavljaju izuzetan genetski materijal i nužno je intenzivirati napore za njihovo očuvanje. Država bi trebala pružiti veće podsticaje za uzgoj autohtonih rasa svinja, imajući u vidu da njihov uzgoj nije uvek konkurentan u odnosu na druge, češće gajene rase u proizvodnji svinja i svinjskog mesa.

Šumadinka:
U 19. veku, najomiljenija rasa svinja bila je šumadinka, koja je dala osnovu za stvaranje rasa mangulica, resavka i moravka. Nažalost, ova rasa je izumrla. Ime je dobila po Šumadiji, regiji u kojoj je bila uzgajana. Gajena je u potpuno prirodnim uslovima, hranila se žirom na ispaši i u šumi, dok je zimi bila dohranjivana kukuruzom u oborima.

Šiška:
Druga izumrla rasa, šiška, je potomak evropske divlje svinje i podsećala je na svoju divlju prednicu. Gajila se u brdsko-planinskim krajevima i hrsko se kretala po šumama.

Mangulica, Resavka i Moravka:
Ove tri preostale autohtone rase svinja još uvek postoje kod pojedinih farmara u Srbiji, ali im preti izumiranje zbog manje isplativosti u odnosu na uvozne rase.

Mangulica:
Najmanje ugrožena autohtona rasa, mangulica, je u poslednjoj deceniji donekle uspela da povrati brojnost. Ova rasa je vitalna, dugovečna, otporna na bolesti i prilagodljiva različitim uslovima.

Moravka:
Ova rasa je nastala u dolini reke Morave i plodnija je od šumadinke. Ipak, danas je brojnost moravke mala.

Resavka:
Izumrla gotovo do potpunog nestanka, resavka je sačuvana zahvaljujući naporima Instituta za stočarstvo u Zemunu i udruženju Eko-selo Dudovica iz Ljiga. Takođe je rizično ugrožena rasa.

Očuvanje ovih autohtonih rasa svinja je od velike važnosti za biološku raznolikost i genetski fond Srbije. Potrebno je uložiti dodatne napore i resurse kako bismo osigurali da ove dragocene rase ne nestanu iz našeg agrarnog pejzaža.

Uzgoj Moravke: Isplati li se?

U Donjoj Sabanti, Aleksandar Vučićević, nakon dugogodišnjeg boravka u Francuskoj, odlučio se za uzgoj autohtone rase svinje – moravke. Iako okolina za stočarstvo nije idealna, Aleksandar je izabrao ovaj put kako bi porodica ostala zajedno.

Moravka, zajedno s mangulicom i resavkom, čini 100% populaciju autohtonih svinja u Srbiji. Brojnost moravke je opadala, ali se situacija poboljšala od 2017. zahvaljujući ljudima poput Aleksandra.

Moravka je otporna i samostalna rasa, posebno uspešna u ekstenzivnom do poluintezivnom uzgoju. Sa oko 10 hektara zemlje, uključujući obradivo zemljište, livade i šume, moravka je bila prirodan izbor za Aleksandra.

Što se tiče proizvodnje, moravka kombinuje kvalitetno pretvaranje hrane u meso i mast. Dnevni prirast varira od 250 do 810 g/dan, zavisno od sistema držanja. Meso je visokog kvaliteta, a randman iznosi između 74 i 84%.

Iako država nudi subvencije za uzgoj autohtonih rasa, kašnjenja u isplatama čine situaciju izazovnijom. Ipak, Aleksandar je odlučio prilagoditi se i odlučio se za preradu mesa.

Unatoč početničkom neznanju i visokim troškovima, Aleksandar ima planove za širenje poslovanja u smjeru povećanja broja tovljenika.

Izvor: Agromedia, Agrosaveti