Društvo Agrarnih Ekonomista Srbije

Друштво
Аграрних
Економиста
Србије

Domaća sorta vinove loze pogodna za organsku proizvodnju vina – Panonia Ćilibar – organsko belo vino

Nekada davno, kada bi mornari koji su u zoru plovili Dunavom uzvodno prošli između dve ade kod Grocke, ugledali bi sa leve strane brežuljke sa vinogradima koji su se na jutarnjem suncu presijavali u indigo plavoj boji, od Plavog kamena kojim su tada vinogradi bili prskani, pa zato nazvaše te brežuljke Plavinci.


Ti vinogradi su u XX veku uglavnom ustupili mesto kajsijama, breskvama, trešnjama i jabukama, a ponajviše vikendicama nove srednje klase Beograđana. Ali, naziv Plavinci i nešto malo vinograda su ostali.

Ćilibar je proizveden od sorte grožđa Panonia iz našeg organski sertifikovanog vinograda u Gročanskom vinogorju.

Potpuno zrelo grožđe se bere ručno i posle odvajanja bobica od peteljki ostavlja da macerira do dva dana bez ikakvih dodataka. Nakon toga se cedi i prebacuje u otvoreni tank za vrenje. Posle nekoliko dana, kada burno vrenje počinje da jenjava, tank se zatvara i vrenje nastavlja, što traje i do 40 dana u zavisnosti od godine. Vino se zatim otače sa grubog taloga, pod plaštom inertnog gasa koji sprečava oksidaciju, i prebacuje u tank za odležavanje. Odležavanje traje oko 6 meseci, za koje vreme se vino povremeno meša, kako bi se fini talog podigao sa dna i omogućio ekstrakciju aroma. Oko mesec dana pre flaširanja mešanje prestaje kako bi se talog slegao na dno. Vino se flašira direktno iz tanka, bez filtriranja. U celom proizvodnom procesu ne dodaju se nikakvi aditivi, sem malo supora pred flaširanje.

Ćilibar je moderno i osvežavajuće vino. Naglašene kiseline se odlično slažu sa masnijim, kremastijim jelima. Dobro ide uz svinjetinu i jagnjetinu, perad u belim sosovima, plave ribe (losos, tuna, skuša…) i plave sireve. Odlično se slaže i sa azijskom hranom, posebno onom ljutom. Od kolača se odlično slaže sa čizkejkom, pitom od višanja, baklavom.

Izvor: Vinarija Plavinci